Blog-Vlog
Duurzaamheid is liefde
12 November 2020Onze koffie is 100% duurzaam. Dit hoor je vaak. Maar wat wil dat nu eigenlijk zeggen? Als je die vraag stelt aan de verkoper dan is het antwoord vaak: “Onze koffie is gecertificeerd”, “De boeren die deze koffie verbouwen krijgen eerlijk betaald”. Maar maakt dat de koffie ook daadwerkelijk duurzaam? Om die vraag te kunnen beantwoorden moeten we beginnen bij…
De wilde frisheid van koffie
23 September 2020“Wanneer je koffie naar limoen smaakt heb je koffie van hoge kwaliteit.” Een bekend badschuimmerk adverteerde een aantal jaar geleden met de slogan “ de wilde frisheid van limoenen”. Zo rook je wanneer je fris gewassen was. Limoen is niet alleen zuur. Alhoewel ze veel gelijkenis hebben met citroenen zijn deze groene vruchten echt anders en hebben ze een…
Raketijskoffie
3 June 2020Nu het kwik aan het stijgen is grijpen we massaal naar de frisdranken en ijsjes zijn binnen mum van tijd uitverkocht. Op de social media verschijnt er bijna ieder uur een foto of recept van een ijskoffie welke zo mooi is en er zo smakelijk uitziet waardoor onze gedachte voor verkoeling inmiddels ook naar koffiedranken gaat en niet alleen…
De Verhalenverteller
19 December 2019Elk goed verhaal heeft een begin-midden en eind. Als barista ben je verhalenverteller. Niet zomaar iemand die de koffie bereid en serveert. Je vertelt het verhaal van de koffie, zijn herkomst, de smaken en wat je verder erover kwijt wil. De meeste mensen die in de horeca een kop koffie bestellen doen dat niet alleen voor de dagelijkse cafeïne behoefte…
Robusta koffie
9 October 2019Op veel koffiezakken staat vermeld: 100% arabica. Alsof de toevoeging “100%” de koffie meer waarde geeft. Eigenlijk zou de vermelding Arabica al voldoende moeten zijn. Maar het schijnt zo te zijn dat er in industriële koffie 10% robusta mag zitten terwijl het toch arabica mag heten. De toevoeging “100%” geeft mij het idee dat er iets mis is met de…
Inrichting van de espressobar – Laat je gasten meekijken
4 September 2019Een van de nieuwste ontwikkelingen van de laatste tijd is de “Modbar”. De letterlijke vertaling is een modulaire bar waarin alles van het espressoapparaat weggewerkt is onder de bar en alles wat nodig is voor de bereiding van de koffie op de bar is gemonteerd. Je ziet dikke en dunne kranen waar koffie stoom of heet water uit komt. Een…
Het Hart van de Koffie
22 May 2019Je krijgt nooit een tweede kans een eerste indruk te maken. Miljarden op de aarde doen dagelijks hun uiterste best er zo goed mogelijk uit te zien omdat het uiterlijk een van de belangrijke punten is waarop je beoordeeld wordt. Het zijn bij uitstek veel Italianen die personen en objecten vooral op het uiterlijk beoordelen. Denk aan de grote voorliefde…
Koffie drinken uit koffieglazen
15 May 2019De smaak van koffie wordt door veel verschillende dingen beïnvloed. Het meest ondergewaardeerde dat de smaak beïnvloed is het kopje of de speciale koffieglazen waar de koffie uit gedronken wordt. Er is niets belangrijker voor het prettig drinken van koffie dan goed servies. Of je nu drinkt uit een porseleinen kop of een papieren to go beker, de beleving en…
Filmpje: Filterdrager schoonmaken
23 October 2018Tip van ons youtube kanaal: Filterdrager schoonmaken. Hoe maak je je filterdrager goed schoon. Voor meer hygiëneadviezen volg: SCA Barista Skills Foundation (professioneel) Thuisbarista Level 1 (thuisbarista) Voor meer filmpjes abonneer je nu: The Coffee School