Blog-Vlog

De wilde frisheid van koffie

23 September 2020 Koffieschool

“Wanneer je koffie naar limoen smaakt heb je koffie van hoge kwaliteit.”   Een bekend badschuimmerk adverteerde een aantal jaar geleden met de slogan “ de wilde frisheid van limoenen”. Zo rook je wanneer je fris gewassen was. Limoen is niet alleen zuur. Alhoewel ze veel gelijkenis hebben met citroenen zijn deze groene vruchten echt anders en hebben ze een…

Lees verder

Raketijskoffie

3 June 2020 Joost Leopold

Nu het kwik aan het stijgen is grijpen we massaal naar de frisdranken en ijsjes zijn binnen mum van tijd uitverkocht.   Op de social media verschijnt er bijna ieder uur een foto of recept van een ijskoffie welke zo mooi is en er zo smakelijk uitziet waardoor onze gedachte voor verkoeling inmiddels ook naar koffiedranken gaat en niet alleen…

Lees verder

De Verhalenverteller

19 December 2019 Koffieschool

Elk goed verhaal heeft een begin-midden en eind. Als barista ben je verhalenverteller. Niet zomaar iemand die de koffie bereid en serveert. Je vertelt het verhaal van de koffie, zijn herkomst, de smaken en wat je verder erover kwijt wil. De meeste mensen die in de horeca een kop koffie bestellen doen dat niet alleen voor de dagelijkse cafeïne behoefte…

Lees verder

Robusta koffie

9 October 2019 Joost Leopold

Op veel koffiezakken staat vermeld: 100% arabica. Alsof de toevoeging “100%” de koffie meer waarde geeft. Eigenlijk zou de vermelding Arabica al voldoende moeten zijn. Maar het schijnt zo te zijn dat er in industriële koffie 10% robusta mag zitten terwijl het toch arabica mag heten. De toevoeging “100%” geeft mij het idee dat er iets mis is met de…

Lees verder

Inrichting van de espressobar – Laat je gasten meekijken

4 September 2019 Koffieschool

Een van de nieuwste ontwikkelingen van de laatste tijd is de “Modbar”. De letterlijke vertaling is een modulaire bar waarin alles van het espressoapparaat weggewerkt is onder de bar en alles wat nodig is voor de bereiding van de koffie op de bar is gemonteerd. Je ziet dikke en dunne kranen waar koffie stoom of heet water uit komt. Een…

Lees verder

Het Hart van de Koffie

22 May 2019 Joost Leopold

Je krijgt nooit een tweede kans een eerste indruk te maken. Miljarden op de aarde doen dagelijks hun uiterste best er zo goed mogelijk uit te zien omdat het uiterlijk een van de belangrijke punten is waarop je beoordeeld wordt. Het zijn bij uitstek veel Italianen die personen en objecten vooral op het uiterlijk beoordelen. Denk aan de grote voorliefde…

Lees verder

Koffie drinken uit koffieglazen

15 May 2019 Koffieschool

De smaak van koffie wordt door veel verschillende dingen beïnvloed. Het meest ondergewaardeerde dat de smaak beïnvloed is het kopje of de speciale koffieglazen waar de koffie uit gedronken wordt. Er is niets belangrijker voor het prettig drinken van koffie dan goed servies. Of je nu drinkt uit een porseleinen kop of een papieren to go beker, de beleving en…

Lees verder

Filmpje: Filterdrager schoonmaken

23 October 2018 Bregje Deben

Tip van ons youtube kanaal: Filterdrager schoonmaken. Hoe maak je je filterdrager goed schoon. Voor meer hygiëneadviezen volg: SCA Barista Skills Foundation (professioneel) Thuisbarista Level 1 (thuisbarista) Voor meer filmpjes abonneer je nu: The Coffee School

Lees verder

Automatenkoffie

3 October 2018 Joost Leopold

Toen ik, we schrijven 1996, in de een van de grotere theaters van de randstad achter de bar stond kon ik de dag goed voor de geest halen dat we van filterkoffie (denk aan grote 20-liter ketels) overgingen op volautomaten. Yes! Ineens was het mogelijk om de gasten echte cappuccino’s voor te schotelen. De koffie bracht ons uit evenwicht. In…

Lees verder

Heet theewater

3 September 2018 Joost Leopold

De cappuccino is verreweg de meest belangrijke drank op de koffiekaart. Een ware hardloper. Niets mag deze drank in de weg zitten. Over het serveren van een onacceptabele cappuccino hoeven we niet eens na te denken. En toch is het maar al te vaak spannend of het goed gaat of niet. In een eerdere column heb ik uit de doeken…

Lees verder